İslam Dünyasında Sendikacılık Uluslararası Sempozyumu Başladı
13 Ekim 2016, Perşembe

“İslam Dünyasında Sendikacılık” Uluslararası Sempozyum Memur-Sen ve SESRIC öncülüğünde İstanbul’da başladı. Açılış konuşmasını yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 15 Temmuz kanlı darbe girişimini “Tarihin en alçak kanlı darbe girişimi”  olarak değerlendirdi.

Konuşmasında terör koalisyonunu kınayan Yalçın, “Terör örgütleri hem dünyanın hem de ülkemizin önemli bir sorunudur. Masum insanları katleden DEAŞ, Boko Haram, El Kaide, FETÖ, PKK, YPG-YPJ terör örgütleri arasında ayrım yapmadan hepsini şiddetle kınıyoruz” dedi.  Dünyanın birçok ülkesinde yaşanan savaş, açlık, yoksulluk ve büyük dramlara dikkat çeken Yalçın, Türkiye’nin merhamet diplomasisiyle dünyaya örnek olduğunu vurguladı. “Gelir dağılımında adaletin sağlandığı, daha adil, daha insani, daha huzurlu ve barış içerisinde bir dünya için sorumluluk almalıyız” diyen Yalçın, 60 ülkeden programa katılan konfederasyon temsilcilerine, “Emeğin ve sendikal hareketin sorunlarını istişare edecek, ortak çözümler üretecek bir mekanizmayı İslam İşbirliği Teşkilatı altında oluşturmalıyız” çağrısında bulundu.

“İslam Dünyasında Sendikacılık” Uluslararası Sempozyum İstanbul’da başladı. Üç gün sürecek olan dev organizasyonun birinci gününde Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu katılarak birer sunum gerçekleştirdi. Sempozyuma 58 ülkeden 116 konfederasyon yöneticisi katıldı. İlk gün açılış konuşmalarının ardından üç farklı dilde üç ayrı salonda oturumlar gerçekleştirildi. 

islamsendikacilik3

YALÇIN’DAN TARİHİ ÇAĞRI

Konuşmasında Dünyanın birçok ülkesinde yaşanan savaş, açlık, yoksulluk ve büyük dramlara dikkat çeken Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye’nin merhamet diplomasisiyle dünyaya örnek olduğunu vurguladı. “Gelir dağılımında adaletin sağlandığı, daha adil, daha insani, daha huzurlu ve barış içerisinde bir dünya için sorumluluk almalıyız” diyen Yalçın, 60 ülkeden programa katılan konfederasyon temsilcilerine, “Emeğin ve sendikal hareketin sorunlarını istişare edecek, ortak çözümler üretecek bir mekanizmayı İslam İşbirliği Teşkilatı altında oluşturmalıyız” çağrısında bulundu.

“Dünyanın farklı coğrafyalarından 60 ülkeden 70 konfederasyondan 120 sendikacısı dostumuzla sendikal hareketin sorunlarını tartışmak için bir araya geldik” diyen Yalçın, “Tüm sendikalarımıza davetimizi kabul ederek emek mücadelesinde ortaklaşmak, ortak sorunlarımıza birlikte çözüm yolları aramak ve aramızda işbirliği imkanlarını konuşmak için davetimize icabet ettiklerinden dolayı Memur-Sen ailesi adına teşekkür ediyorum. Sizleri, ülkemizin en fazla üyeye sahip Konfederasyonu olarak 1 milyon üyemiz adına selamlıyorum” dedi.

Konuşmasına 15 Temmuz kanlı darbe girişimine değinerek başlayan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, şunları söyledi: “Sizleri üç ay önce bir darbe kalkışmasını milletin mücadelesiyle bastıran bir ülkenin ferdi olarak selamlıyorum. Fethullahçı Terör Örgütü 15 Temmuz’da tarihimizin en karanlık ve en kanlı darbe teşebbüsünü gerçekleştirdiler. Maymuncuk olarak kullandıkları eğitim faaliyetleri yoluyla milletimizi maddi ve manevi olarak sömürdüler. Elde ettikleri gücü yurt dışındaki işbirlikçileriyle milletimize silah olarak kullandılar. (Himmet yalanıyla) Milletten gasp ettikleri paraları ülkemizin aleyhine kullanmaktan geri durmadıkları gibi beyinlerini yıkadıkları üniformalı teröristleri milletimize kurşun atan ve bomba yağdıran birer makineye dönüştürdüler. Fetullahçı terör örgütü tankları, silahları ve uçakları imanlarıyla durduran bir halk olduğunu düşünmemişlerdi. Bu olaylarda 241 şehidimiz ve 2000’den fazla gazimiz var. Rabbim şehitlerimize rahmet etsin. Rabbim bir daha böyle bir olay yaşatmasın.” 

islamsendikacilik2

TERÖR TÜM DÜNYAYI HEDEF ALMAKTADIR

Türkiye’nin ayrıca PKK terör örgütünün saldırılarıyla da mücadele ettiğini ifade eden Yalçın, “Terör örgütleri hem dünyanın hem de ülkemizin önemli bir sorunudur. Masum insanları katleden DEAŞ, Boko Haram, El Kaide, FETÖ, PKK, YPG-YPJ terör örgütleri arasında ayrım yapmadan hepsini şiddetle kınıyoruz. Terör örgütlerinin adı ayrı olsa da; hepsi aynı amaca hizmet etmektedir ve insanlığın ortak düşmanıdır. Ülkemizin bir bölgesinde PKK terör örgütü; emekçilerin çalışma hakkını engellemekte, sağlık hizmeti veren ambulanslara ve hastanelere bombalar atmakta, okulları yakarak ve karne alan öğrencilerin bulunduğu sırada okulları bombalayarak, yalan ihbarlarla çağırdığı polisleri ve sağlık çalışanlarını katletmektedir. Sonra da ülkemizden bazı sendikalar PKK’nın yaptığı katliamları izleyerek bunları sanki devlet yapmış gibi uluslararası sendikalara raporlar göndermektedir. Terör örgütünü temize çıkarmak için uluslararası sendikalara yalan ve yanlış bilgiler aktaran sendikalar konusunda hepimizin duyarlı olması gerekir” dedi. 

UMRAN KIZIMIZIN FOTOĞRAFI VİCDAN SAHİBİ OLANLARA ÇOK ŞEY SÖYLÜYOR

Dünyamız son yıllarda büyük buhranlar geçiriyor” diyen Yalçın, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnsanlık yaşadığı sorunlar nedeniyle büyük imtihanlar yaşıyor. Dünyanın birçok ülkesinde savaş, açlık, yoksulluk ve büyük dramlar yaşanıyor. Yaşanan savaşlarda yüz binlerce insan hayatını kaybederken savaşın yıkıcı etkisi hayatın her alanına sirayet ediyor. Dünya geçmişte yaşadığı acı tecrübeleri sanki yeniden yaşamaya mecbur bırakılıyor. Kavimler göçünü hatırlatan mülteci göçleri yaşanıyor. Yanı başımızdaki Suriye’den göç eden yaklaşık 3 milyon kardeşimizi bizler ülkemizde ağırlarken, kimi ülkeler sınırlarına iki kat tel örgü çekerek insanlığın utanç levhalarını örüyorlar. Kimi ülkeler milyonlarca mülteciyi misafir ederken, Macaristan ise 1.294 mülteciyi kabul etmek için referanduma giderek utanç verici tavırlar gösteriyor. Halep’te atılan bombaların enkazından çıkan Umran kızımızın fotoğrafı vicdan sahibi olanlara çok şey söylüyor. Bir balina için ayağa kalkan dünya, bedenleri sahile vuran Aylan bebekleri ülkelerine almamak için olmadık işler yapıyorlar.” 

ZULÜMLERİ VE ÖLÜMLERİ NORMAL GÖREMEYİZ

Dayatılan küresel sisteme konuşmasında tepki gösteren Yalçın, “İnsanların hayatlarını terör saldırılarında kaybetmesini, paranın değer kaybetmesinden daha önemsiz görenlerin güç dengelerini belirlediği bir dünyaya mahkum edilmek isteniyoruz. Kadınların, çocukların, yaşlıların, gençlerin vahşet ve zulüm görmesini, öldürülmesini normal karşılamamız bize dayatılıyor. Eğer insanlık değerlerimiz ölmediyse kalbimiz taşlaşmadıysa biz zulümleri ve ölümleri normal göremeyiz, görmüyoruz. New York borsasında şirket hisselerinin değerinin düşmesi, Aylan bebeklerin, Muhammed Atta’ların, Ali’lerin cansız bedenlerinin yere düşmesinden daha fazla gündem oluyor. Küresel şirketlerin yıllık kar-zarar açıklamaları, insan haklarına, insan onuruna yönelik ihlal raporlarından daha çok ilgi çekiyor. ABD Merkez Bankasının faiz kararı, mültecilerin büyük denizlerde çıktıkları yollarda ne olduklarından daha çok merak ediliyor. Dünyanın birçok Müslüman ülkesinde öldürülen insanlar, insani sorun olarak değil istatistiklere giren rakamlar olarak kabul ediliyor” diye konuştu. 

DAYANIŞMAYI ARTIRAN YENİ İŞBİRLİKLERİ YAPMAMIZ ZARURİDİR

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dünya böyle ağır sorunlara bağlı krizler yaşarken sendikal hareket de kriz yaşamaktadır. Günümüzde sendikal hareketin hem nitelik hem de nicelik olarak gerilediği bir dönemi yaşıyoruz. Son otuz yıldır tüm dünyada, sendikalı çalışan sayısında önemli ölçüde azalmalar görülmektedir. Sendikalaşma oranlarının görece yüksek olduğu Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde bile sendika üye sayısında azalma dikkat çekicidir. Neredeyse dünya sendikal hareketinin tek ortak noktası üye kaybetmek, siyasette ve ekonomideki ağırlığını kaybetmektir. Bu nedenle uzun süredir sendikal hareket bir krizle karşı karşıyadır. Yapısal değişimler sendikal hareketin işverenler karşısındaki pazarlık gücünü zayıflatmaktadır. Sendikal harekette yaşanılan bu olumsuzluklara bir cevap üretmek zorundayız. Bu noktada, sendikalar olarak uluslararası dayanışmayı artıran yeni işbirlikleri yapmamız zaruridir. Bu işbirliklerini yaparken bizim temel bir takım ilkelerimiz olduğunu buradan ifade etmek isterim. Sendikal dayanışmaya, ülkeler arasındaki güçlü olanın zayıf olana baskısı yerine, karşılıklı dayanışma ve işbirliği çerçevesinde eşit bir ilişki olarak bakıyoruz. MEMUR-SEN olarak sendikal ilişkilerde önde olmak yerine yan yana yürümek ve tecrübelerimizi paylaşmak ana ilkemizdir. Bu çerçevede ortak eğitim ve paneller yapmak, ortak sorunlarımızı tartışarak ortak çözümler bulmak ana hedefimizdir.”  

YEREL OLDUĞU KADAR, KÜRESEL DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ

Geleneksel sendikacılık modelinin bugün yaşanılan sorunlara çözüm bulmadığı gibi sendikal krizin aşılmasında da yetersiz kaldığını vurgulayan Yalçın, “Sendikalar güç kaybettikçe sorunlarla baş etme mücadelesi de azalmaktadır. Sendikal hareket yeni gelişmelerin ürettiği sorunların çözümüne uygun stratejiler geliştirmelidir. Sendikal hareket önemli tehditler ile karşı karşıyadır. Ancak, yaşanan dönüşüm, sendikalar açısından tehdit olduğu gibi iyi yönetilirse fırsata da dönüştürülebilir. Özellikle küresel ekonomik krizler tüm dünyada sendikacılığın temel amaçlarından olan eşitlik ve adalet ilkelerinin önemini artırmıştır. Sendikal hareketin yaşadığı krizde, yapısal şartların değişmesi kadar, bu şartlara cevap üretmede sendikaların yetersiz kalmasının da etkisi olduğu göz ardı edilmemelidir. Emek hareketinin yaşadığı ortak sorunlar karşısında, sendikacılık hareketi yerel olduğu kadar, küresel düşünmek zorundadır. Bu zorunluluk sadece kendi yerel gündemlerini takip eden değil, küresel değişimi öngörebilen ve bu ölçekte alternatif stratejiler geliştirebilen sendikal anlayışı elzem hale getirmektedir. Yaşanılan sendikal krizde sendikalara düşen görevlerde vardır. Sadece ücret sendikacılığı yapmak, uzlaşmaya kapalı olmak ve tüm dünyada yaşanan değişimleri ıskalamak sendikacılığı geriletir. Bu nedenle Memur-Sen olarak sendikal anlayışımız üyelerine hizmet üreten, sosyal diyaloğu esas alan, söz karar ve yetkinin üyesinde olduğu bilinciyle hareket eden, yeniliklere açık olan, uluslararası çalışma standartlarının uygulanmasını esas alan bir sendikacılıktır” şeklinde konuştu. 

DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN SORUMLULUK ALMALIYIZ

“Sendikamızın temel mücadelesi herkes için adil dünya düzeninin kurulmasıdır” diyen Yalçın, “Bunu sadece kendi ülkemiz için değil tüm dünya için talep ediyor ve bunun mücadelesini veriyoruz. Dünyanın küreselleştiği ve iletişim imkanlarının arttığı bir ortamda insanca yaşam hakkını sadece kendimiz için talep etmek “bireysel konfor” talebi olacaktır. Kim olduğu, neye inandığı, nasıl olduğu, nerede yaşadığı önemli değil; herkesin insan olarak değerli olduğu ve çalışma hayatında insanca bir yaşama kavuştuğu bir dünya hepimizin ortak hedefi olmalı. Gelir dağılımında adaletin sağlandığı, daha adil, daha insani, daha huzurlu ve barış içerisinde bir dünya için sorumluluk almalıyız. Konfederasyonlar olarak yarınından kaygı duyan değil geleceğe güvenle bakan insanların olduğu bir dünya için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Emek örgütleri olarak, yasaklanan, sınırlanan, sömürülen değil sendikal hak ve özgürlüklerini kullanan, emeğin hakkını aldığımız bir çalışma hayatı düzlemi için hep birlikte sesimizi yükseltmeli, sözümüzü birlikte söylemeliyiz” dedi. 

Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Düzgün iş, insan onuruna yakışır ücret noktasında hak arayışını sadece ülkelerimizle sınırlı bir alana hapsedemeyiz. Emeğin örgütlü gücünü ulusal zeminlerde sınırlı tutarsak, küresel sermayenin karşısında direnemeyiz. İnsan hak ve özgürlüklerine, demokrasiye, adil gelir dağılımına, insanca yaşamak için gereken şartlara dair çabalarımızı sadece kendi ülkelerimizin sınırları içerisine hapsedemeyiz. Dünya sendikal hareketinin ve uluslararası sendikaların güven bunalımı yaşadığı bir dönemde Sendikal mücadeleye ve emeğin hak arayışına yeni bir ses olmalıyız. Sermayenin ve işverenlerin birleştiği bir dönemde tek başımıza mücadele etmek yerine uluslararası dayanışmamızı artırmalıyız.” 

ORTAK ÇÖZÜMLER ÜRETECEK BİR MEKANİZMAYI İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ALTINDA OLUŞTURMALIYIZ

Kalıcı çözümler için yeni bir mekanizmaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Yalçın, “Kur’an-ı Kerim’de Şura Suresi’nin 38. Ayetinde, “Onlar işlerini aralarında istişare ile yaparlar” buyurulmaktadır. Bu çerçevede bugün buraya istişare yapmak, tanışmak ve bundan sonra da ilişkilerimizi geliştirmek üzere toplandık. Ayrıca emeğin ve sendikal hareketin sorunlarını istişare edecek, ortak çözümler üretecek bir mekanizmayı İslam İşbirliği Teşkilatı altında oluşturmalıyız. Bu önemli ve acil bir ihtiyaçtır. Uluslararası sendikal yapıların sorunlarımıza yeterli duyarlılıkta yaklaşmadığını görüyoruz. Birçok olayda İslam ülkelerine uygulanan çifte standarda şahit oluyoruz” diye konuştu.

Konuşmasında “Uluslararası sendikal hareketin Birleşmiş Milletleri olan sendikal yapılarda ne kadar temsil ediliyoruz?” diye soran Ali Yalçın, “Tıpkı Birleşmiş Milletlerde olduğu gibi sorunlarımıza ne kadar duyarlı davranılıyor? Uluslararası sendikal kuruluşlar acaba İslamofobi, ayrımcılık, sevgili Peygamberimize yönelik hakaret içeren karikatürler için herhangi bir çalışma ya da kınama mesajı yayınladı mı? Bunları sorgulamamız gerekir. Bizler İslam İşbirliği Teşkilatı'nda yer alan 56 üye ülkeyiz. Burada emeğin sorunların istişare edildiği bir mekanizmamız, bir platformumuz var mı? Bunu neden yapmıyoruz? Ben somut bir önerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Uygun gördüğünüz takdirde İslam İşbirliği Teşkilatına, İslam ülkeleri sendikalarının oluşturduğu bir emek mekanizması kurmalarını önerelim. Burada dayanışmamızı, kardeşliğimizi ve birliğimizi pekiştirelim. Mevlana’nın dediği gibi “dün dünde kaldı cancağızım bugün yeni şeyler söylemek zamanıdır”. Bugün yeni işler yapmak ve yeni mücadele mekanizmaları kurmak zamanıdır. Eğer gücümüzün farkında olursak, eğer kendimize güvenirsek, eğer istersek, eğer Hazreti Peygamber’in (AS) bize emrettiği istikamette bir elin parmakları gibi birbirimize kenetlenirsek, eğer Kur’an’ın emrettiği gibi “İnnemel müminune İhvetun” müminler ancak kardeştir ayetinin gereğini yerine getirirsek, tüm sorunlarımızı çözebiliriz. Bizim birbirimizle konuşmak için aracılara ihtiyacımız yok. Bizim birbirimizle konuşmak için tercümanlara ihtiyacımız yok. Biz gönül diliyle zaten konuşuyoruz.  Biz aynı kıbleye dönen insanlar olarak gönül diliyle, kalp diliyle konuşabilir, emeğin küresel sorunları başta olmak üzere insanlığın her sorununa karşı etkili mücadele mekanizması oluşturabiliriz” dedi. 

KARDEŞLİK İKLİMİNİ YENİDEN DİRİLTMEK ZORUNDAYIZ

Dünya’da yaşanan zulüm ve adaletsizliklere değinen Yalçın, “Birçok İslam ülkesinde masum kadınlar ve çocuklar ölürken, milyonlarca insan hicrete zorlanırken, açık sularda mülteciler ölümü terkedilirken, kardeş kardeşe katliamlar yaşanırken, masumların ve mazlumların ırklarına, renklerine, coğraflarına ve mezheplerine bakıp susmak vicdan taşıyan insanlara yakışır mı? Dillerimiz, coğrafyalarımız, etnik kökenlerimiz,  mezheplerimiz birbirinden farklı olabilir. Ancak bizler, Kur'an-ı Kerim'in ilahi mesajı altında Hz. Peygamberin (AS) barış sancağı altında birbirine kardeş olan bir ümmetin mensuplarıyız. Aramızdaki anlaşmazlıklardan, sorunlardan, yapay ve suni ayrılıklardan sıyrılıp kardeşlik iklimini yeniden diriltmek zorundayız. Unutmayalım ki, din gününün sahibi “Mâlik-i Yevmiddîn” olan Allah bizi hesaba çekecektir. Hesabımız sadece yaptıklarımız için olmayacak, yapabilecekken yapmadıklarımızdan da hesaba çekileceğiz. Dünyada müslümanlara yapılan zulümlere sessiz kalırsak Sünni ya da Şii olmamız, siyah ya da beyaz olmamız, Türk ya da Arap, Afrika’dan ya da Asya’dan olmamız hesaba çekileceğimiz gerçeğini değiştirmeyecektir. Öyle bir dönemden geçiyoruz ki birlik olmak kardeş olmak ve dertlerimizle dertlenmek zorundayız. Peygamber Efendimiz (SAV); “Mü'minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar" buyurmaktadır. Birbirimizi sevmeliyiz, kardeşlerimizin sorunlarını kendi sorunlarımız olarak görmeliyiz. Biz Memur-Sen olarak Müslümanları aynı vücudun farklı uzuvları, bir binanın tuğlaları olarak görüyoruz. Kardeşlerimizin de bize böyle bakmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

Sözleri alkışlarla sık sık kesilen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, konuşmasının sonunda şunları söyledi: “Biz İslam dünyasının emek örgütleri olarak susarsak, daha fazla sömürülecek ve emeğimizin karşılığını almamaya devam edeceğiz. Neden kişi başına düşen Milli gelirin en düşük olduğu ülkeler Müslüman ülkeler? Neden dünyanın en kötü çalışma şartları Müslüman ülkelerde uygulanıyor? Neden dünyanın en düşük ücretleri sıralamasının çoğu Müslüman ülkeler? Neden ILO çalışma standartlarının en fazla ihlal edildiği ülkeler sıralamasında birçok İslam ülkesi var? Tüm bunları bizim değiştiremeyeceğiz şeyler değil. İslam ülkelerinde birçok yeraltı ve yerüstü zenginlik olmasına rağmen emekçilerin yaşadığı sorunları hakketmiyoruz. Birçok Müslüman ülkesinin emekçilerine biçilen “zengin hazinelerin fakir bekçileri” rolünü reddetmeliyiz. Biz sadece kendimiz için değil herkes için adil bir dünya ve insan onuruna yaraşır bir hayat sürecek bir çalışma hayatı talep ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Dünyanın tüm renklerini ülkemize taşıyan yurt dışından gelen tüm sendikacı dostlarıma teşekkür ediyorum. Katılımlarıyla bizleri şereflendiren tüm katılımcılara yürekten teşekkür ediyorum. Yaşasın Birliğimiz. Yaşasın Mücadelemiz. Yaşasın Dayanışmamız.” 

ÜÇ AYRI DİLDE ÜÇ OTURUM VE ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Açılış konuşmalarının ardından ilk gün üç farklı dilde üç ayrı salonda oturumlar gerçekleştirildi. Misafir Konfederasyonların Sunumlarının ardından, “İslam Dünyasının Sendikaları Arasında İşbirliğini Arttırma Yolları: Beklentiler ve Zorluklar” başlıklı çalıştay gerçekleştirildi. 

KULAKLIKAYA: SORUMLULUK ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ

SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya ise sempozyumun isabetli bir dönemde yapıldığına dikkat çekerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Böyle bir zamanda sendikaların ve çalışan konfederasyonlarının önemi eskisinden de daha farklı bir konuma geldi. Sendikaların sayısal ve niteliksel anlamda yetersiz olduğu ülkelerde görülen toplu sözleşme, grev vb. çalışanların sahip olduğu temel hakların eksikliği küresel krizin toplumsal boyutları anlamında sendikaların ne denli önemli olduğunu ortaya koydu.”

islamsendikacilik5

SESRIC olarak İslam dünyasındaki sendikacılık hedeflerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk almaya devam edeceklerini de belirten Kulaklıkaya, “Bu sempozyum sırasında yapılacak olan katkıların, yorumların ve önerilerin İİT ülkelerinde işsizliğin azaltılması ve iş hayatındaki standartların artırılması anlamında son derece katkı sağlayacağından eminim” diye konuştu.

Kulaklıkaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Memur-Sen’e göstermiş oldukları fevkalade çaba ve gayretlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca siz değerli katılımcılara değerli zamanlarını ayırıp bu sempozyuma geldiğiniz için teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.”

PAYLAŞ :