Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapıldı
16 Mayıs 2017, Salı

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.  Değişiklikle kayıtlı kişi sayısı 2000’e düşürüldü ve aile hekimliğine devlet hizmet yükümlüsü kurası ile atanma geldi.

16.05.2017 tarihli Resmi Gazete yayımlanan Yönetmelik Değişikliğine göre; Aile hekimliği açılması için aranan kayıtlı nüfus sayısı 3500’den 2000’e düşürüldü.

Ayrıca devlet hizmet yükümlülüğü kurası ile aile hekimi olarak atanma dönemi başladı. İl dışından aile hekimi yerleştirmesi yapılacağı zaman uzman aile hekimi, aile hekimlerinden ve diğer hekimlerden münhal kadroların doldurulamaması halinde Devlet Hizmet Yükümlülüğü kurası ile alım yapılacak. Bu şekilde yerleştirilenler TSM’ye başlangıç yapmalarından sonra aile hekimliği sözleşmesi imzalayarak aile hekimliği birimde göreve başlayacak.

Yapılan diğer değişiklikler; Kişiler elektronik ortamda da aile hekimini değiştirebilecek. Aile hekimleri nöbet planlaması kurum tarafından yapılacak. Üç ve üzeri aile hekimliği biriminin olduğu aile sağlığı merkezlerinin girişlerine ve bekleme alanına güvenlik kamerası konulacak. Aile sağlığı merkezi gruplandırmasında yapılacakları gösteren Ek-1 sayılı liste değişti. Aile hekimlerinin gruplandırmalarla ilgili yönetmelikle değişen hususları 01/09/2017 tarihine kadar sağlamaları zorunlu hale geldi.

Sağlık-Sen olarak, aile hekimlikleri baz sayının düşmesini artan iş yükü açısından önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Ancak, bununla birlikte, aile hekimleri ile aile sağlığı merkezi çalışanlarının ücretlerinde buna bağlı herhangi bir düşüş veya kayıp yaşanmaması gerektiğini ifade ediyoruz.

PAYLAŞ :