Tütünle Mücadelede Kapalı Alan Tanımı Genişletiliyor
20 Eylül 2017, Çarşamba

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, tütünle mücadele kapsamında kapalı alan tanımının genişletilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Sağlık Bakanlığı ile Sağlık-Sen SASAM Enstitüsü tarafından düzenlenen Halk Sağlığı Günleri Kronik Hastalıkların Yönetimi sempozyumu kapsamında bir konferans verdi. Konuşmasında, tarihteki 4. Murat’tan günümüze uygulanan sigara yasakları hakkında bilgi veren Prof. Erdöl, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sigaraya karşı verilen mücadelede önemli rol oynadığını ifade etti. 

6 AY İLE 1 YIL ARASINDA HAPİS CEZASI

Günümüzde nargile ve elektronik sigara vasıtasıyla gençlere tütün içirilmeye çalışıldığını söyleyen Cevdet Erdöl, “Elektronik sigara ve nargile için caydırıcı politikalar izlenilmesi gerektiğini belirttim, bu çıkışıma her partiden ve her kesimden direnç geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda çok büyük desteği oldu, kendisine teşekkürlerimi arz ediyorum. Kanuna göre kapalı alanda nargile servis etmek asla mümkün değildir, kapalı alanda elektronik sigara kullanımı da asla mümkün değildir. Ne kadar uygulanıp, uygulanmadığını tartışmak lazım o ayrı bir konu. Dünya Sağlık Örgütü Sağlık Bakanımıza bir, bendenize bir ve Cumhur Başkanımıza 2 adet olmak üzere toplamda Türkiye’ye 4 ödül verdi. Bu alanda Dünya Sağlık Örgütünden 4 ödül almak gerçekten çok önemli, bundan dolayı hem Dünya Sağlık örgütüne, hem de bize destek verenlere çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ADLİYE VE EMNİYET BİNALARINA KOKUDAN GİRİLMİYOR

Kapalı alan tanımının genişletilmesi gerektiği söyleyen Erdöl, “2009 yılı Avrupa Birliği direktiflerine göre açılır-kapanır dahi olsa çatısı olan her yer kapalı alandır. Açınır-kapanır çatılarla tütün içimini teşvik ediyorlar, bu tip uygulamalar insanımızı zehirleyen malzeme imal edenlere para kazandırır. Yönetmeliklerde yapılan bir yanlış vardı aslında, tanım olarak doğruydu ama yönetmelikte yanlış yazıldı. Sonra düzeltilmesine rağmen olmadı ama kapalı alan tanımını net bir hale getirmemiz lazım, bu alanda çalışmalar sürüyor. Şu anda kamu kurumları içerisinde en çok üzülerek, utanarak, sıkılarak girdiğim yer adliye binaları ve emniyet binaları, maalesef bu binalara kokudan girilmiyor. Buralarda da sigara yasağını uygularsak büyük bir adım atmış olacağız” dedi.

GENÇLERİMİZ VE ÇOCUKLARIMIZ İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ

Tütün ürünlerinin satışından Türkiye’de yıllık 20 miyar dolarlık bir pazar oluştuğunu ve bu pazarı yönetenlerin gençler ve çocuklar üzerinde tehlike arz ettiğini aktaran Erdöl, “Tütün ve tütün ürünleriyle mücadelede yol bitmedi, daha mücadele vereceğimiz pek çok alan var. Tütünle mücadele için çıkardığımız kanunları bozmak isteyen birçok kişi oldu, onlar hala mücadelelerine devam ediyorlar. Çünkü Türkiye’de yıllık 20 milyar dolarlık bir sıcak paradan bahsediyoruz, yabancılar için bizim hastalanmamız hiçbir şey. Hastalandığımız zaman ilaçları var satıyorlar, ölmedikten sonra seni ölene kadar sömürüyorlar. Onun için çocuklarımızın ve gençlerimizin peşinde zehir tacirleri var, ömrümüz yettikçe bunlarla mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

PAYLAŞ :